Annons
Nyheter

Prisas för heroin på recept - kallas hjälte

Missbrukare fick helt lagligt injicera receptbelagt heroin. Nu får politikern som drev igenom den kontroversiella behandlingsmetoden i Schweiz pris av Stockholms universitet.(TT)
Publicerad 5 november 2018

Schweiz tidigare inrikesminister Ruth Dreifuss, 78, tilldelas Stockholmspriset i kriminologi för 2019 tillsammans med den amerikanske professorn Peter Reuter, 73, som förklarat och försvarat metoderna hon införde.

””

Ruth Dreifuss tar hyllningen med ro.

””
Annons

"Bekämpa epidemin"

Nödsituationen hon talar om är den dramatiska ökningen av antalet hiv-smittade och aidssjuka i Schweiz i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet, som bland annat orsakades av att heroinmissbrukare delade och återanvände nålar för att injicera sina droger.

””

Politikerna började med att introducera sprutbytesprogram, men det räckte inte. Många missbrukare dog ändå i överdoser.

Ruth Dreifuss tillträdde som inrikesminister 1993, och året därpå gavs missbrukare möjlighet att injicera förskrivet heroin i medicinskt övervakade anläggningar. Det gav resultat i form av färre hiv-fall och avsevärt minskad brottslighet från missbrukarnas sida samtidigt som deras generella hälsa förbättrades.

Vill avkriminalisera droger

Att förklara för allmänheten att åtgärderna bara handlade om folkhälsa var dock inte helt lätt, berättar Ruth Dreifuss.

””

Under åren som gått har Ruth Dreifuss drogpolitiska åsikter förändrats. Hon säger sig nu vara för legalisering av personligt bruk av narkotika.

””

En vanlig invändning mot den typen av drogpolitik hon förespråkar är att det inte finns några säkra eller ansvarsfulla sätt att använda droger, att politikens premiss är en falsk föreställning.

””

Metoden innebär dock inte nödvändigtvis att missbrukarna slutar med droger. Däremot får samhället nya "problem" att brottas med, säger Dreifuss.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons