Annons
Nyheter

Pyramidala problem väntar May

När Storbritannien står inför verkliga problem, tycks det vara kvinnorna som kliver fram. Precis som för Margaret Thatcher väntar nu omvälvande utmaningar för Theresa May. Den 59-åriga, tidigare inrikesministern Theresa May har jämförts med Thatcher, stark, självständig och "besvärlig".(TT)
Publicerad 12 juli 2016

Den 59-åriga, tidigare inrikesministern Theresa May har jämförts med Thatcher, stark, självständig och "besvärlig". Och precis som för Thatcher får hon ta över när landet har enorma problem.

””

Luftiga löften

Annons

May har aviserat en ekonomisk reform för att öka landets produktivitet. En social reform står också på hennes agenda, liksom löftet att slå ned på både företag och individer som inte betalar skatt.

Men hennes problem är betydligt större än så. Förutom att lägga fram en ny budgetpolitik, hantera alla luftiga löften från brexit-kampanjen om guld och gröna skogar när Storbritannien "tar tillbaka sitt land" och hejda en finanskris, ska hon förhandla fram ett utträde ur EU utan allt för ödesdigra konsekvenser. Och därtill ena ett djupt splittrat parti.

””

Mycket komplicerat

Alla ansvariga för det inträffade har flytt fältet. Brexit-kampanjens portalfigur Boris Jonssons löfte om att britterna fortsatt ska ha samma villkor som övriga EU-medborgare men att dessa inte ska ha fritt tillträde till Storbritannien är något som EU-ledarna helt enkelt inte köper. Den fria rörligheten är en del av den inre marknaden - som britterna vill ha - och gäller alla.

Theresa May var för att stanna i EU men har understrukit att folkets vilja gäller.

””
””

Gnisslar tänder

May måste skapa ett kabinett som argumenterar för brexit, trots att hon själv är emot, liksom Labour, en majoritet i parlamentet och finansmarknaden i city.

Hon har aviserat att det inte blir någon aktivering av utträdesparagrafen i EU-fördraget förrän tidigast vid årsskiftet, vilket får EU-ledarna att gnissla tänder.

””

May är känd för att inte i första hand samla kompisar omkring sig utan kompetent folk, vilket hon lär komma att behöva.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons