Annons
Nyheter

Regeringen bromsar mobilt bredband

Regeringen har dragit i bromsen för det framtida mobila bredbandsnätet. Beslutet - som snabbt fick kritik från teleoperatörer - handlar om Sveriges säkerhet, enligt försvarsministern.(TT)
Publicerad 31 oktober 2016
””
””

I december skulle frekvensutrymme på det så kallade 700 MHz-bandet börja auktioneras ut. Markbunden digital-tv skulle få maka på sig till förmån för mobilt bredband och telefoni. Men efter att regeringen nu har beslutat att hålla på de åtråvårda frekvenserna ytterligare ett år blåste Post- och telestyrelsen (PTS) av auktionen.

Hård myndighetskritik

Annons

Planerna för frekvensutrymmet har fått hård kritik från tunga myndigheter. Försvarsmakten, Polisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har pekat på stora samhällsrisker.

Säkerhetspolisen gick steget längre och varnade för att en auktion kunde sätta Sveriges säkerhet på spel. I en intervju med Svenska Dagbladet i somras skrev Åsa Nilsson, operativ ledare för säkerhetsskydd på Säpo, att "vital infrastruktur riskerar att hamna i ägarskap som inte är lämpligt för svenska intressen".

"Nödvändigt"

Peter Hultqvist delar den bedömningen.

””

TT: Kan du vara mer specifik om vilka hot det skulle kunna finnas?

””

MSB har fått i uppdrag att senast i november nästa år lämna ett förslag om hur alla intressen ska kunna samsas i 700 MHz-bandet. Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) hoppas att ett beslut ska kunna fattas kort därefter.

"Lite slöseri"

TT: Är det inte viktigt att Sverige så snart som möjligt får tillgång till ett bättre mobilt bredband?

””
””

Peter Hultqvist instämmer i vikten av att snabbt komma till skott, men kastar in en brasklapp.

””

Ilskna operatörer

Annons

Bland teleoperatörerna började det snabbt att koka efter regeringens besked. Telia skriver i en kommentar att beslutet "kraftigt försvårar och försenar den viktiga utbyggnaden av mobil infrastruktur på landsbygden".

Men försvarsministern är inte imponerad av kritiken.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons