Annons
Nyheter

Kristersson på väg in i kaklet

Moderatledaren Ulf Kristersson går mot ett nederlag i statsministeromröstningen. Ändå ställer han upp. - Jag känner mig skyldig att försöka, säger han. Talmannen Andreas Norlén har nu föreslagit Ulf Kristersson som statsministerkandidat.(TT)
Publicerad 12 november 2018

Talmannen Andreas Norlén har nu föreslagit Ulf Kristersson som statsministerkandidat. På onsdag blir det omröstning i riksdagen och skarpt läge i försöken att få en ny regering på plats.

Ulf Kristersson blir då sannolikt den förste statsministerkandidat i modern tid som inte godkänns av riksdagen.

””
Annons

Helst vill han bilda en regering med hela Alliansen, men bara Kristdemokraterna har tackat ja. Centern och Liberalerna vill inte sitta i en regering som blir beroende av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik.

Rösta nej

Av samma anledning kommer Liberalerna att rösta nej i statsministeromröstningen. Och Centerledaren Annie Lööf har sagt att det är osannolikt att hennes parti kommer att ändra sitt tidigare beslut att rösta nej.

””

Om C och L röstar som de sagt kommer Kristersson inte att bli vald. Tillsammans med de rödgröna nejrösterna blir det 195 röster emot honom. För att bli vald får han inte ha fler än 175 röster emot sig.

Sprickan i Alliansen vidgas allt mer. KD-ledaren Ebba Busch Thor är kritisk till Allianskollegorna.

””

Avfärdar MP-alternativ

Kristersson avfärdar återigen regeringsalternativet med Alliansen och Miljöpartiet, som C och L vill undersöka grundligare. En sådan regering skulle kräva välsignelse av Socialdemokraterna, säger han.

””
””

Kristersson får frågan om han kan kandidera till statsminister igen efter att ha röstats ned på onsdag.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons