Annons
Nyheter

Så spår du regnet bland molnen

För SMHI innebär sommaren problem med att precisera en del prognoser. Men med hjälp av en titt på molnen kan du själv upptäcka regnet innan det faller. Vädret kan växla snabbt under sommarmånaderna och för den som inte har koll på den senaste prognosen kan mörka moln överraska med ett skyfall.(TT)
Publicerad 5 juli 2016

Vädret kan växla snabbt under sommarmånaderna och för den som inte har koll på den senaste prognosen kan mörka moln överraska med ett skyfall. Anledningen är att vi under sommaren oftare berörs av lokala regnväder som kan dyka upp lika snabbt som de sedan försvinner.

Men det finns ett par enkla knep för den som vill undvika att bli blöt.

””
Annons

Cirrusmoln, även kallade fjädermoln är en annan molntyp att hålla lite extra koll på. De består av iskristaller och ser inte alls ut som cumulusmoln utan liknar snarare små hårlockar.

””

Problem för SMHI

Under sommarmånaderna blir det lite svårare för SMHI att sätta vissa prognoser.

””

Hans tips till den som planerat en badutflykt eller utomhusaktivitet är att hålla sig kontinuerligt uppdaterad. Men även den med koll på vädret kan råka ut för skurar på vissa platser i landet. Där terrängen varierar mycket, exempelvis höjdvariation i fjällen eller längs de kuster med stor höjdskillnad på land och hav, kan det lättare uppkomma lokala fenomen och därför blir det svårare att göra prognoser där.

Fler vill ha koll

Enligt tidskriften Computer Sweden skjuter användandet av SMHI:s app i höjden under sommaren. Perioden juni till augusti 2015 hade appen 84 miljoner besök medan motsvarande siffra för december till februari var 49 miljoner, skriver tidningen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons