Nyheter

Sjukhus: Skärp bakgrundskontroller av läkare

Hur kunde det hända, och hur ska det förhindras framöver? Flera vårdinrättningar, där den läkare som nu åtalas för sexbrott mot barn jobbade, har anmält sig själva. En av dem kräver nu skärpta bakgrundskontroller.(TT)
Publicerad 12 september 2018

Den 29-årige läkare som åtalas för mängder av sexbrott mot barn anställdes på rekommendationer, enligt vd:n på en av de vårdinrättningar där han var verksam.

"Före läkaren korttidsanställdes hos oss gjordes sedvanliga bakgrundskontroller och referenstagning där inget misstänkt framkom", skriver Claude Kollin, vd och chefsläkare på Barnsjukhuset Martina i Stockholm, i ett pressmeddelande. Det var han som polisanmälde mannen.

Kollin anser att myndigheter och vårdgivare gemensamt måste skärpa bakgrundskontroller: "Gemensamt måste vi minimera risken att olämpliga personer kommer i närheten av barn, oavsett om det handlar om fysiska möten eller digitalt".

Avvikande beteende

Läkaren tjänstgjorde också hos internetvårdgivaren Kry, där han misstänks för flera fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande.

””

Kry har liksom Barnsjukhuset Martina gjort en lex Maria-anmälan och inväntar förslag på åtgärder från Inspektionen för vård och omsorg. Tills vidare har nättjänsten stoppat möjligheten för sina läkare att boka patientbesök utanför schemalagd tid.

Jobbar hemifrån

De flesta av Krys läkare jobbar hemifrån själva. Nättjänsten har inga planer på att läkarna ska övervakas på något sätt när de behandlar barn.

””

TT: Vad säger du till föräldrar nu som behöver hjälp med en undersökning?

””

Hon bedyrar att Kry gör noggranna bakgrundskontroller av sina läkare.

TT