Annons
Nyheter

Sjuksköterskor får skriva ut naloxon

Från den första november kan sjuksköterskor ges möjlighet att dela ut nässprejen naloxon. Tidigare har enbart läkare kunnat skriva ut nässprejen som fungerar som ett motgift för överdoser av opioider, till exempel heroin och morfin.(TT)
Publicerad 6 november 2018

Från den första november kan sjuksköterskor ges möjlighet att dela ut nässprejen naloxon. Tidigare har enbart läkare kunnat skriva ut nässprejen som fungerar som ett motgift för överdoser av opioider, till exempel heroin och morfin. Socialstyrelsen och Läkemedelsverket har tillsammans utrett en ökad tillgänglighet till naloxonläkemedel, vilket har lett till att bland annat räddningspersonal nu har tillgång till nässprejen.

"Om man har tillgång till naloxon och vet hur man ska behandla en person med en akut opioidöverdos så kan man rädda liv", säger Eva Nyman, läkemedelssamordnare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Annons

Sedan januari i år delas läkemedlet ut gratis i Stockholm till personer som riskerar att ta eller bevittna en överdos. Hittills har 400 personer fått ta emot totalt 1 100 doser naloxon och vid 140 tillfällen har nässprejen kommit till användning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons