Annons
Nyheter

Rekordår för blåbär på gång

Det kommer att slås blåbärsrekord i de svenska skogarna i år. I stora delar av landet väntas dubbelt så mycket bär som ett genomsnittsår. SLU:s prognoser tyder på det bästa blåbärsåret sedan mätningarna startade för 13 år sedan.(TT)
Publicerad 6 juli 2016

Förklaringarna är två, enligt Ola Langvall, försöksledare vid enheten för skoglig fältforskning vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

””

Normalt i norr

Annons

I Götaland ligger bärtätheten på mer än två gånger över genomsnittet. I södra Norrland väntas tillgången bli dubbelt så stor och i Svealand pekar SLU:s prognos mot 1,6 gånger så mycket bär som under ett genomsnittsår. Undantaget är norra Norrland där det "bara" väntas ett normalår.

””

En anledning kan vara att mycket av det blåbärsris som för ett par år sedan dog under en ovanligt kall marsmånad i södra Sverige nu har återhämtat sig med råge. Enligt SLU har man aldrig tidigare sett så riklig blomning i den landsänden.

””

Rapporter om mogna bär har, enligt SLU, redan börjat komma in från södra delarna av Sverige medan riset fortfarande blommar i Norrland.

SLU:s prognos bygger bland annat på observationer av mängden blommor, kart och mogna bär från Riksskogstaxeringens landsomfattande provområden och flera permanenta provytor runt om i Sverige.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons