Annons
Nyheter

SSU-medlem lämnar efter antisemitiskt inlägg

En person i SSU Malmö har fått lämna sitt förtroendeuppdrag efter att ha delat ett antisemitiskt inlägg. Samtidigt visar en granskning att SSU Malmös ordförande bjudit in en föreläsare ur den salafistiska miljön.(TT)
Publicerad 8 november 2018

Predikanten Hussein Hamad bjöds in till ett samtal om religionens plats i samhället förra året, skriver Kvällsposten. Terrorforskaren Magnus Ranstorp beskriver honom som "en framträdande föreläsare i den salafistiska miljön".

””

Hon understryker också i ett pressmeddelande att Hamad tidigare föreläst på många skolor och att hon själv hört honom på ett evenemang i Malmö stads regi och då inte uppfattat att han hade radikala salafistiska åsikter.

Annons

Under ett styrelsemöte i SSU Malmö under onsdagskvällen diskuterades både denna inbjudan och en annan förtroendevald medlems delning av ett antisemitiskt inlägg på Facebook. Det ledde till att personen nu lämnar sitt uppdrag, rapporterar SVT Skåne.

Enligt Kvällsposten, som granskat 33 medlemmar i SSU Skåne och deras aktiviteter på sociala medier, finns flera exempel på delning av våldsbejakande och antisemitiska inlägg.

SSU skriver i ett pressmeddelande att man vidtagit åtgärder mot de personer som nämns i artikeln, och stängt av dem under tiden som förbundet granskar uppgifterna.

"Om det stämmer att förtroendevalda i SSU Skåne har agerat på ett sätt som strider mot våra värderingar kommer vi agera resolut emot det", säger Andrea Törnestam, SSU:s förbundssekreterare, i pressmeddelandet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons