Annons
Nyheter

Statsvetare: Sprickan kan inte bli djupare

De fyra allianspartierna befinner sig i öppen konflikt om inställningen till stöd från Sverigedemokraterna. Enligt statsvetaren Tommy Möller har sprickan inom Alliansen aldrig varit djupare.(TT)
Publicerad 10 november 2018

I en debattartikel i Aftonbladet efterlyser Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley ett svar från Moderaterna om hur SD ska "hanteras" och vad M är beredda att ge SD för deras stöd.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer kritiserar Federley i en replik. Han menar att det är viktigt att lita på den egna politikens integritet, och att denna inte vacklar bara genom stöd från SD.

Annons

"Vi tänker inte 'hantera' SD. Vi vill lägga fram Alliansens gemensamma politik i Sveriges riksdag för att pröva vilket stöd den har", skriver Strömmer.

Röstar nej

Liberalernas partiledare Jan Björklund står samtidigt fast vid beslutet att inte rösta fram en SD-beroende regering, vilket innebär att partiet kommer att rösta nej till Ulf Kristersson i den kommande statsministeromröstningen.

I en intervju i Dagens Nyheter hävdar han att samtliga fyra allianspartier bär ansvar för låsningen. Enligt Björklund pressas Ulf Kristersson av sina kommunpolitiker att ta makten med SD:s stöd.

””

Partiledaren vänder i stället blicken mot Miljöpartiet, och anser att Alliansen och MP bör "gå till botten" med möjligheterna att samarbeta. Han öppnar för att ge större eftergifter till partiet än vad Ulf Kristersson gjorde under den första talmansrundans samtal.

Positionera sig

Situationen inom Alliansen är dyster, enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

””

Möller tror inte att partierna gett upp tanken på en alliansregering, men att det nu handlar om att positionera sig.

””

Olika verklighetsuppfattningar

Enligt Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är det just synen på regeringsförutsättningarna som skiljer partierna åt, snarare än sakfrågor.

””
Annons

Demker tror inte att det vore svårt för Alliansen att komma överens i sakfrågor om regeringsfrågan löstes.

””

Varken Tommy Möller eller Marie Demker ser någon annan möjlig utgång än att Ulf Kristersson förlorar omröstningen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons