Annons
Nyheter

Stor ökning av kortbedrägerier

Hur säkert handlar du över nätet? Det senaste året har bedrägerierna med betalkort nästan fördubblats enligt ny statistik. Polisen menar att bankerna inte tar sitt ansvar för säkerheten.(TT)
Publicerad 11 juli 2016

Det sker allt oftare att de kortuppgifter som vi vanliga konsumenter använder när vi handlar över nätet, stjäls och sedan säljs vidare. Bara under första halvåret 2016 ökade antalet fall med 87 procent, jämfört med samma tid under förra året, enligt Brottsförebyggande rådets statistik.

Ebay har hackats

Annons

Det handlar om de uppgifter vi kortägare själva fyller i när vi handlar på nätet, som sedan säljs vidare av hackare. En sajt som hackats och blivit bestulen på uppgifter är den stora amerikanska sajten Ebay.

””

I Sverige har handlarna och bankerna gått samman om ett säkrare betalsystem, men det gäller exempelvis inte på utländska sajter. Vissa svenska sajter har enligt Jan Olsson, låtit bli att införa systemet eftersom det uppfattas som alltför krångligt för kunden.

Svårt att skydda sig

””

För den enskilde är det inte helt lätt att skydda sig. Intrången kan ske på stora, trovärdiga företag som många beställer varor från. Men bedrägerier skulle gå att minska radikalt, enligt honom om bara bankerna såg till att införa mer skyddade betalsystem. Men det skulle innebära lite krångligare och lite mer tidsödande sätt att betala när man handlar över nätet, säger Jan Olsson.

Svårt att skydda sig

””

Enligt polisen cirkulerar det i dag miljontals kortuppgifter på säljsajter på nätet. De som köper uppgifter är ofta mer intresserade av att köpa varor till sig själva än att sälja produkterna vidare.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons