Annons
Nyheter

Svårare för äldre att få boendeplats

Det har blivit svårare för äldre att få en boendeplats under de senaste åren. Antal personer över 80 år som får äldreomsorg, hemtjänst eller har en plats på ett särskilt boende har minskat från 62 procent till 37 procent mellan åren 1980 och 2012, enligt en rapport från Kommunal.(TT)
Publicerad 7 juli 2016

Det har blivit svårare för äldre att få en boendeplats under de senaste åren. Antal personer över 80 år som får äldreomsorg, hemtjänst eller har en plats på ett särskilt boende har minskat från 62 procent till 37 procent mellan åren 1980 och 2012, enligt en rapport från Kommunal.

Nästan 2 000 av Kommunals medlemmar som arbetar i äldreomsorgen har deltagit i rapporten. Där har de svarat på frågor om hur de ser på tidpunkten för när äldre får plats på ett boende och hur det påverkar deras möjlighet till att arbeta professionellt.

Annons

Mellan 2000 och 2010 försvann var fjärde boendeplats, delvis på grund av personalnedskärningar. En majoritet av dem som arbetar inom äldreomsorgen anser att det har blivit svårare för äldre att få en boendeplats under de senaste åren.

Åtta av tio tycker att äldre får beviljad boendeplats för sent och sex av tio tycker att det försvårar för personalen att ge äldre vård och omsorg av god kvalitet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons