Annons
Nyheter

M: Skärp er om ni vill stanna

Moderaterna vill att nyanlända anstränger sig mer om de vill stanna i Sverige. Och lär sig svenska. - Man ska inte kunna skolka sig in i Sverige, sade M-ledaren Anna Kinberg Batra i sitt Almedalstal.(TT)
Publicerad 9 juli 2016

Men hon inledde med den senaste tidens sexövergrepp på musikfestivaler och presenterade krav på straffskärpning och att det ska bli lättare att utvisa brottslingar.

””

Samtidigt vill M göra det lättare att utvisa. Möjligheten att utvisa den som döms för allvarligare brott finns redan i dag, men används sällan vid straffvärden under ett år. Den gränsen vill moderaterna sänka till sex månader.

Annons

Hårda krav

Moderaternas dag i Almedalen präglades av hårda krav på nyanlända, att människor anstränger sig mer och att svenska värderingar ska gälla. Om de nyanlända inte deltar i språk- och samhällsundervisning ska det ske en minskning av etableringsersättningen.

””

Ett annat krav är att nyanlända ska genomgå en examination i samhällsorientering om vilka värderingar som gäller i Sverige.

Tidigare i veckan presenterade Moderaterna förslag på att sätta ett tak för bidragen för att hejda de stora utgiftsökningarna.

Känga till Björklund

Anna Kinberg Batra tog också upp brexit i sitt tal och gav indirekt en känga till Liberalernas Jan Björklund, som i söndags föreslog mer EU-samarbete och överstatlighet.

””

Reaktionerna från regeringen på skärpta krav på att lära sig svenska var inte avvisande. Enligt gymnasieminister Aida Hadzialic (S) håller regeringen nu håller på att se över hur ersättningssystemen kan kopplas ihop med starkare incitament för att nyanlända ska klara av studier och komma i arbete.

Regeringen inte avvisande

””
””

Däremot tycker hon att kravet på ansträngning för att få uppehållstillstånd är diffust.

””

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons