Annons
Nyheter

Två miljoner till tyska språksatsningar

Intresset för tyskundervisning i skolan rasar - vilket har fått Tysk-svenska handelskammaren att reagera. I år delar de ut två miljoner kronor i stöd för att lyfta fram fördelarna med språket och nu har 80 skolor valts ut.(TT)
Publicerad 10 november 2018

Tyskland är Sveriges största handelspartner, men få elever väljer att lära sig språket i skolan. Bara 18 procent av eleverna i årskurs nio läser tyska, vilket är hälften jämfört med för 20 år sedan. Ju högre upp i utbildningskedjan man kommer, desto färre läser språket.

"Största barriären"

Annons

Det här oroar Tysk-svenska handelskammaren, då tyskkunskaper efterfrågas i näringslivet. Även om man inte talar tyska flytande är grundläggande kunskaper ändå viktigt för att få en förståelse för den affärskulturen, enligt Malin Johansson, kommunikationschef vid Tysk-svenska handelskammaren.

””
””

"Inte lika sexigt"

Sammanlagt 109 skolor valt att söka stöd från Tysk-svenska handelskammaren, och av dem har 80 valts ut. Det rör sig om två miljoner kronor i år, och under en treårsperiod kommer 4,5 miljoner kronor att delas ut.

Pengarna går bland annat till studieresor, utbyten med tyska skolor, utrustning, företagsbesök och föreläsare. I urvalet har de valt att prioritera skolor som har långsiktiga planer med sina projekt. Samtidigt har Tysk-svenska handelskammaren satt av en halvtidstjänst som ska stödja skolorna med kontakter och information.

I takt med att elever som väljer tyska har minskat, har i stället spanskan ökat och 2017 läste 39 procent av niondeklassarna spanska.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons