Annons
Nyheter

"Väldigt god tillgång på kokain"

Kokainet flödar i Europa till följd av bra skördar i Latinamerika. I Colombia har kokaodlingarnas utbredning nått en ny rekordnivå. - Det är väldigt god tillgång på kokain just nu, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket. I Colombia täcktes förra året 171 000 hektar av kokaodlingar.(TT)
Publicerad 6 november 2018
””

I Colombia täcktes förra året 171 000 hektar av kokaodlingar. Det är en ökning med 17 procent jämfört med året före och den största utbredningen någonsin, rapporterade FN:s kontor för bekämpning av narkotika och kriminalitet (UNODC) tidigare i höst.

Inte helt oväntat har detta lett till prisfall.

””
Annons

485 kilo hittills

Hittills i år har 485 kilo kokain tagits i beslag i Sverige, vilket kan jämföras med 95 kilo under hela 2017.

Uppgången förklaras framför allt av jättebeslaget på 398 kilo rödfärgat kokain som nu lett till nio års fängelse för två män i Skåne.

Antalet svenska kokainbeslag var 211 till och med oktober i år, vilket kan jämföras med 350 stycken under hela år 2017.

I Sverige är drogen långt ifrån den vanligaste, men enligt tullens och polisens bedömning på uppgång. I viss utsträckning är den spridd över hela landet och i alla samhällsklasser, men enligt Jonas Karlsson är kokain fortfarande huvudsakligen en storstadsdrog.

””

Mindre av tabustämpel

Trots att drogen är starkt beroendeframkallande har den inte samma tabustämpel som exempelvis amfetamin och heroin, konstaterar han.

””

Myndigheternas svårigheter med att strypa kokaintillgången förklarar han med det enorma inflödet av både resande, fordon och gods. I belgiska Antwerpen, en knutpunkt i den internationella kokainhandeln, kontrolleras till exempel mindre än två procent av det inkommande godset.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons