Annons
Nyheter

Turnbull tror på seger i rysarval

Trots dött lopp in i det sista när rösterna räknats, dristade sig den sittande premiärministern Malcolm Turnbull att utropa segern i Australiens stora valrysare. Men slutresultatet dröjer.(TT)
Publicerad 2 juli 2016
””

När över 97 procent av rösterna räknats, beräknades Turnbulls koalition få 70 platser i parlamentet medan Labor beräknades få 65. 76 platser krävs för egen majoritet.

Oppositionspartiet Labor har knappat in under valet gentemot den sittande högerkoalitionen.

””
Annons

Resultat försenas

Den jämna spurten innebär att valresultatet inte kunde tillkännages som planerat under valdagen.

Efter Storbritanniens beslut att lämna EU har en av de största valfrågorna, ekonomin, fått än större utrymme i debatten. Liberalernas Turnbull, tidigare investeringsrådgivare och entreprenör, argumenterar för att Australien måste vara motståndskraftigt när sådana "oväntade motvindar, som brexit", kan påverka ekonomin.

"Känns fantastiskt"

Malcolm Turnbull upplöste parlamentet i maj och utlyste nyval i ett försök att stärka sin position och därefter få igenom ekonomiska reformer, bland annat lägre bolagsskatt.

Även Bill Shorten har lovat att få ordning på ekonomin men vill också satsa på utbildning och hälsa, vilket skulle innebära en hel del investeringar. Han var full av tillförsikt under valdagen.

””

Homoäktenskap viktig valfråga

Premiärminister Malcolm Turnbull har lovat att genomföra en folkomröstning om homoäktenskap om han vinner. Oppositionsledaren Bill Shorten vill i stället att parlamentet antar lagen om homoäktenskap, inom hundra dagar efter att han kommer till makten, eftersom han tror att en folkomröstning kommer att utlösa en homofobisk debatt i landet.

15,6 miljoner väljare gick till urnorna i det obligatoriska valet. Slutresultatet kan dröja flera dagar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons