Annons
Nyheter

Vanlig könsdesign kan vara olaglig

Allt fler kvinnor och män opererar könet av estetiska skäl, så kallad könsdesign. Men det finns läkare som anser att vissa av ingreppen är olagliga. Penisförlängning för män, försnävning av underlivet och borttagning av inre blygdläppar för kvinnor.(TT)
Publicerad 12 juli 2016

Penisförlängning för män, försnävning av underlivet och borttagning av inre blygdläppar för kvinnor. Det är några intimkirurgiska ingrepp som blir allt vanligare, enligt plastikkirurgerna Jan Jernbeck vid Akademikliniken och Gunnar Kratz vid Universitetssjukhuset i Linköping. Båda tar dagligen emot patienter, mest kvinnor, som vill genomgå så kallad könsdesign.

””

"Som könsstympning"

Annons

Men enligt Lotti Helström, läkare och ordförande i Svensk förening för obstretik och gynekologi, är det bilden av hur könen ska se ut som är snedvriden.

””

Hon hävdar att de ingrepp där kvinnans inre blygdläppar skärs bort är olagliga.

””

De inre blygdläpparna har en viktig funktion som lock över slidöppningen och skyddar mot bakterier och infektioner, enligt Lotti Helström.

””

TT: Har inte individen som väljer att genomgå ingreppet ett eget ansvar?

””

"Inte för männens skull"

Plastikkirurg Gunnar Kratz vänder sig mot beskrivningen av ingreppen som könsstympning.

””

Men Gunnar Kratz medger att det finns risk för infektion och blödning vid intimkirurgi.

””

Kvinnor som förminskar blygdläppar är i regel 25-30 år. De som försnävar underlivet efter förlossningar är runt 40, enligt Gunnar Kratz. Män som förlänger sin penis är vanligen i 30-årsåldern, men enstaka manliga patienter kan vara omkring 70 år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons