Annons
Nyheter

Klar seger inför rekordlåg publik

En visade att han fortfarande kan, andra att deras tid är här och nu. Landslaget krossade Bulgarien - 3-0 (2-0) - i VM-kvalet och det var en veteran och några framtidsmän som hade roligast. Ola Toivonen, Oscar Hiljemark och Victor Nilsson Lindelöf. Förbundskaptenen Janne Andersson:(TT)
Publicerad 10 oktober 2016

Förbundskaptenen Janne Andersson:

””

Det var inte som på Josy Barthel-stadion i fredags, inte möjligheter i parti och minut, men några riktigt högkaratiga.

Annons

Ola Toivonen fick den första, på Marcus Bergs inlägg, men Vladislav Stojanov vände i steget och enhandsräddade nicken. Oscar Hiljemark brände nästa, serverad även han av Berg, men ett bulgariskt ben styrde undan till hörna.

Det är aldrig fel att skjuta in sig. När det drog ihop sig i slutet av den första halvleken kom den där utdelningen Andersson var säker på. Elegant var det också, med åtskilliga fötter inblandade, från Andreas Granqvist som drev upp, till Toivonen som iskallt lade bollen tillrätta och lyfte upp 1-0 i nättaket.

Framspelaren Durmaz

Jimmy Durmaz, kritiserad för insatsen mot Luxemburg, utmanade och släppte till Emil Forsberg vars inspel styrdes vidare med hälen av Berg och vidare till Toivonen via en försvarare. Durmaz var även arkitekten bakom Hiljemarks 2-0. Emil Krafth överlappade på högerkanten, fick bollen i steget av Durmaz och Hiljemark mötte direkt.

Fart, mod, rörlighet, precision - i kollektiv samklang - och det bulgariska försvaret revs sönder en andra gång kort före pausen.

Men strax innan dess hade Ivelin Popov missat ett nära nog öppet mål, framspelad av Simeon Slavtjev sedan Granqvist gått bort sig rejält.

En kvart in i andra halvlek var saken klar inför blott 21 777 åskådare, den lägsta publiksiffran sedan landslaget flyttade från Råsunda. Toivonen, i sin första blågula start på två år, nickade ned till Victor Nilsson Lindelöf - och mittbacksstjärnan styrde in sitt första landslagsmål alla kategorier.

””

Tungt besked av Krafth

I den pågående generationsväxlingen går Nilsson Lindelöf i täten och Hiljemark hakar på. Fler vill in och fler fick chansen mot Bulgarien. Emil Krafth spelade från start och Ludwig Augustinsson kom in efter 3-0. Plötsligt innehöll backlinjen tre spelare som förberetts för de stora uppgifterna av U21-landslagets framgångsrike förbundskapten Håkan Ericson.

””

Krafth debuterade i landslaget mot Moldavien på vinterturnén 2014. I november samma år fick han sitt första svåra test:

Annons

Frankrike (0-1) i Marseille. Det klarade han riktigt bra. Prestationen mot Bulgarien bekräftade att landslaget numera har ett fullgott alternativ till Mikael Lustig, matchvinnaren mot Luxemburg som tvingades lämna återbud på grund av en knäskada.

Sju poäng på tre matcher är ungefär vad Janne Andersson budgeterat i VM-kvalstarten. Närmast väntar Frankrike på Stade de France i Paris den 11 november.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons