Annons
Nyheter

Ligalag krävs på pengar av EU

Otillåtet statsstöd, anser EU-kommissionen som vill att Spanien kräver tillbaka mångmiljonbelopp som betalats ut av spanska myndigheter till några av landets största fotbollsklubbar.(TT)
Publicerad 4 juli 2016

"Professionell fotboll är en kommersiell aktivitet med stora pengar involverade och de offentliga medel som används måste följa rättvisa konkurrensregler. I de fall som vi har undersökt har stöden inte gjort det", säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande.

Beskedet kommer sedan tre olika undersökningar tittat på framför allt hur stor ersättning Real Madrid fick av Madrids stad för ett omdiskuterat markbyte som aldrig ägde rum samt stora lån som getts till Valencia, Hercules Alicante och Elche.

Annons

Pengamässigt drabbas Real Madrid och Valencia värst. EU-kommissionen vill att Spanien kräver tillbaka motsvarande 172 miljoner svenska kronor av Real för markbytet och 192 miljoner av Valencia för två lån under 2009 och 2010.

Kommissionen ogillar även de särskilda skatteregler som gäller för medlemsägda klubbar i Spanien, vilket beräknas kunna leda till återbetalningskrav på upp till 45 miljoner för Real, Barcelona, Athletic Bilbao och Atlético Osasuna.

Samtidigt frias fem nederländska fotbollsklubbar som också granskats för diverse stödåtgärder. Där anser dock EU-kommissionen att myndigheter och klubbar gjort upp på ett korrekt sätt, när exempelvis arenor övertagits och hyror sänkts.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons