Annons
Nyheter

Brev till USA:s gymnaster: Förtjänar bättre

Dagen efter att Simone Biles fullbordat en historisk medaljskörd i VM tog USA:s olympiska kommitté (Usoc) steg mot att lägga ner gymnastikförbundet.(TT)
Publicerad 6 november 2018

Biles, den första kvinnliga gymnast på 30 år att ta medalj i alla sex grenar i VM, är en av de hundratals gymnaster som utnyttjats sexuellt av den tidigare landslagsläkaren Larry Nassar.

Skandalen, som ledde till att Nassar tidigare i år dömdes till 175 års fängelse, har satt det amerikanska gymnastikförbundet i gungning. Bland annat har tre vd:ar tvingats sluta de senaste två åren för att man inte ansetts kunna hantera situationen. En av dem, Steve Penny, greps efter misstankar om att han manipulerat bevis mot Nassar.

Annons

I ett öppet brev till amerikanska gymnaster säger Sarah Hirshland vid Usoc att USA Gymnastics har misslyckats med att "ändra sin kultur, att återuppbygga ledarskapet och att tjäna sina medlemmar".

"Det här är en situation som det inte finns någon perfekt lösning på. Att upplösa förbundet är inget beslut som vi tar lätt på, men jag tror att det är den bästa åtgärden", säger Hirshland.

"Kortsiktigt vill vi jobba för att se till att USA:s gymnaster får det stöd som behövs för att prestera på och utanför tävlingsarenan. Ni förtjänar bättre."

Biles tog fyra guld i VM, bland annat i mångkamp för fjärde gången i följd. Det blev även ett silver och ett brons för amerikanskan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons