Annons
Nyheter

Kraftig förvandling av barnidrotten

Det pågår en omvälvande förvandling av den svenska barnidrotten. Målet är mindre resultathets, rangordning och utslagning. Men motståndet är fortfarande kraftigt från en del klubbar och framför allt från många föräldrar. "Ska ni förstöra vår idrott? " "Sluta curla med våra barn!(TT)
Publicerad 6 juli 2016

"Ska ni förstöra vår idrott?" "Sluta curla med våra barn!" "Det är bara nyttigt att förlora ibland!"

Det är några av reaktionerna från klubbar och föräldrar på förändringen av barnidrotten som Riksidrottsförbundet (RF) arbetat med i några år, berättade Anders Wahlström, barn- och ungdomsansvarig på förbundet vid ett seminarium i Almedalen.

Annons

RF:s mål är att barnen ska ägna sig åt flera sporter och att det ska leda till ett livslångt idrottande. I många år har dock verkligen sett annorlunda ut med tidig utslagning, kanske beroende på att många barn ständigt blir bortvalda. Andra kanske inte klarar tävlingshets i så unga år.

I omkring 50 av RF:s medlemsförbund, däribland alla stora, har man på senare år försökt få stopp på utvecklingen med en rad åtgärder som ska minska resultat- och tävlingshetsen. Inom Ishockeyförbundet har man till exempel slopat serietabeller för barn under 13 år, det förs inga protokoll över målskyttar eller utvisningar och uttagningen till den populära TV-pucken har förändrats så att den inte börjar för tidigt.

Men motståndet från klubbarna var hårt, berättade Anders Larsson, ordförande i Ishockeyförbundet.

””
””

En hockeyförälder på seminariet vittande om att hans barns lag, som tagit fasta på de nya reglerna, utsatts för så mycket tråkningar på en del matcher att flera barn börjat gråta.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons