Annons
Nyheter

OS kan bli lyft för svensk rugby

Rugbykartan håller på att ritas om. När sjumannarugbyn nu intagit den stora idrottsscenen hoppas Sveriges rugbylandslag på ett uppsving. OS 2020 är en målsättning på både dam- och herrsidan. - Det är i sjumanna vi har bäst chans i Sverige, säger Ian Gowland, lagkapten i herrlandslaget.(TT)
Publicerad 11 juli 2016

På idrottsanläggningen Bollspelaren i Norrköping avlöser matcherna varandra. Det är SM i sjumannarugby, eller "Sevens" som de flesta kallar det, och det är större än det någonsin varit.

””

Sjumannarugby är intensivare än den ordinarie spelformen med femton spelare i varje lag. Planen är lika stor som för femtonmanna, vilket skapar stora ytor med höga krav på snabbhet.

Annons

Tacklingarna är hårda, och smällarna får publiken att grimasera - och applådera - när någon dunsar hårt ner i marken.

Förskjutning mot sjumanna

Det är tydligt att en förskjutning är på gång inom svensk rugby - från det traditionella femtonmannaspelet till sjumanna. Och när sjumanna nu fått OS-status får den sidan en rejäl knuff.

””

Det svenska damlandslaget har redan kommit en bra bit mot OS 2020. I helgen vann Sverige en turnering i Ungern och kvalade in i den högsta divisionen i Europa, Grand Prix. En stor bedrift där traditionella rugbynationer som Skottland slogs ut på vägen.

””

Stora krav på fysiken

””

TT: Hur ska en bra sjumannaspelare vara?

””

För herrlandslaget var konkurrensen i år för tuff för att klättra till den högsta divisionen i Europa, laget slutade trea i Europacupen.

””

Gowland, som kommer från England men har bott i Sverige i åtta år, slutade nyligen med femtonmanna för att enbart satsa på sjumanna.

””

TT: Hur mycket rugby får eleverna spela?

””

Behöver mer pengar

Annons

Rugby finns numera med i Sveriges olympiska kommittés utmanarprojekt, men sporten behöver mer pengar. Anders Svärd, lagledare för herrlandslaget, hoppas på mer stöd från förbundet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons