Annons
Nyheter

Portugal hyllas: "En drömnatt"

Vinnaren Portugal hyllas, Frankrike sörjer. Här är de internationella mediernas reaktion på EM-finalen. Portugisiska Jornal de Notícias beskrev det som ett filmmanus:(TT)
Publicerad 11 juli 2016

Portugisiska Jornal de Notícias beskrev det som ett filmmanus:

"Portugals största fotbollsögonblick skrevs med en handling som inte ens den mest innovativa av manusförfattare hade kunna fantisera fram, än mindre skriva. Tolv år efter finalförlusten mot Grekland på hemmaplan var Portugal på andra sidan barrikaderna. Frankrike hade en förberedd buss med texten "mästare" på och Eiffeltornet stod redo att bli färgat i blått, men stod i stället svart som natten, svart som gallernas hjärtan:"

Annons

Portugisiska A Bola gav samtliga portugisiska spelare maxbetyg och motiverade:

"En drömnatt och spelarna visade karaktär från första till sista minuten. Alla var hjältar!"

Portugisiska O Jogo jublade efter en framgångsrik dag på alla fronter:

"Söndagen inleddes med en jackpot av medaljer i friidrotts-EM och avslutades med en explosion av hjältedåd och glädje. Éders mål var värt att vinna EM 2016, en bedrift som Portugal aldrig tidigare har klarat av."

Var stolt

Franska Le Figaro uppmanade till stolthet:

"Frankrike måsta torka sina tårar då hon har alla anledningar att vara stolt. Mästerskapet var en framgång trots organisationssvårigheter med risk för en attack. Fotbollens magi fungerade".

Franska Le Parisien beskrev det som "så grymt":

"Vi hade verkligen älskat en kollektiv glädjeexplosion. Synd för oss".

Franska L'Équipe menar att Frankrike var bättre:

Annons

"Förkrossande. Frankrike vaknar upp med en känsla av missade chanser. Portugal var ett lag som gick att slå, som var sämre än Tyskland, men det är inte alltid det bästa laget som vinner. Tio år efter besvikelsen i Berlin, mot Italien i VM 2006, förlorar Frankrike igen och det är inte säkert att de kommer studsa tillbaka, sett till vad fransk fotboll har lärt oss om att klara av de stora uppgifterna och trögheten i våra framgångar".

Brittiska tidningar

Engelska The Telegraph, angående att Portugal fick spela utan Cristiano Ronaldo:

"De klarade sig faktiskt bra utan honom på kort sikt. Det verkade finnas en omedelbar medvetenhet, en outtalad acceptans att laget skulle behöva slå sig samman för att få med sig någonting från den här matchen mot ett lag med överlägsna individer."

Engelska Daily Mail om rättvisa (?) vinnare:

"Vi kan känna att den här turneringen har fel vinnare. Portugal har inte varit EM:s bästa lag. De är förmodligen inte ens bland de tre bästa. Men Fernando Santos lag har hittat ett sätt att ta sig igenom den här månaden i Frankrike och den beslutsamheten präglade hur de spelade under gårdagskvällen."

Belgiska Het Laatste Nieuws om laginsatsen:

"Allt Cristiano Ronaldo har gett till Portugal fick han tillbaka då hans lagkamrater gav honom bucklan. De kämpade för honom och har gjort allt för att göra hans troféskåp komplett:"

Spanska AS om gamla besvikelser:

"Nu har de begravt spöket från Lissabon 2004 för gott, genom att utsätta värdnationen Frankrike för samma sak. Cristiano Ronaldo gråter - av lycka den här gången! Portugal spelade säkerligen ingen minnesvärd, vacker fotboll som vi kommer att komma ihåg, men de bryr sig inte: de är Europamästare för första gången."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons