Annons
Nyheter

Tornéus OS-klar efter svenskt rekord

Michel Tornéus tog sista chansen. 8,44 var ett mäktigt svenskt rekord - men framför allt tog det längdhopparen hela vägen till OS i Rio. - En enorm lättnad. Jag är sjukt glad, säger Tornéus till TT. Marginalerna jävlades rejält med Michel Tornéus i EM i Amsterdam tidigare i veckan.(TT)
Publicerad 10 juli 2016

Marginalerna jävlades rejält med Michel Tornéus i EM i Amsterdam tidigare i veckan. Han hoppade längre än OS-kvalgränsen 8,15 i såväl kvalet som finalen, men blev snuvad på en OS-biljett båda gångerna på grund av att vindarna var för starka.

Då var EM-silvret en klen tröst.

Annons

Tornéus såg bara en sista utväg. I ett desperat försök att nå OS satte han sig på flyget till södra Spanien, för att göra en sista tävling innan kvaltiden går ut.

Då var plötsligt marginalerna på Tornéus sida.

Drygt 2 000 meter över havet i Sierra Nevada visade vindmätaren tillåtna +1,8 meter per sekund när Michel Tornéus hoppade 8,44 direkt i första försöket. Det var en putsning av hans eget svenska rekord med smått osannolika 22 centimeter.

””

"Skallen vann över kroppen"

Förra helgen hade 30-åringen övertrampshopp som var lika långa på samma arena, så han visste att kapaciteten fanns. Men efter EM gnagde oron: Skulle Tornéus klara av att ladda om fysiskt efter att ha gjort 15 tävlingshopp på en vecka?

””
””

"Helt galet"

Friidrottslandslagets Karin Torneklint var kvar i Amsterdam när hon nåddes av rapporterna om jättehoppet av Michel Tornéus.

””

TT: Är han ert största medaljhopp där?

””

Tidigare på söndagen tog även Kim Amb sista chansen att nå OS när han hivade iväg spjutet 84,32 meter i en tävling i Karlstad. Det var första gången i år som den färske EM-sjuan var över OS-kvalgränsen på 83 meter.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons