Annons
Nyheter

Stjärnskottet om landslagsdebuten: "Hade gett upp"

Han gick från hockeyettan till SHL i fjol, gjorde dundersuccé och skrev NHL-kontrakt. Nu tar Växjöbacken Joel Persson nästa kliv i karriären när det är dags för debut i Tre Kronor.(TT)
Publicerad 6 november 2018

Han skrattar när han pratar om sina senaste 20 månader och konstaterar:

””

Han har precis klivit av Tre Kronors träning i Segeltorp utanför Stockholm och skrivit autografer till entusiastiska småknattar som följt en lång träning och äntligen fått lön för mödan.

Annons

Tre Kronor gör sin första turnering för säsongen efter att ha vunnit andra raka VM-guldet i maj och i truppen finns hela elva debutanter.

Den spelskicklige Växjöbacken är en av dem och skåningen från Osby har aldrig spelat i vare sig pojk- eller juniorlandslag.

Kort elitkarriär

Hans elitkarriär är bara en dryg säsong lång. Våren 2017 spelade han division 1-hockey i Kristianstad och jobbade som elevassistent.

I fjol gjorde han kometkarriär i Växjö, blev tvåa i backarnas poängliga i SHL - sex mål och 34 poäng på 51 matcher - vann SM-guld och skrev NHL-kontrakt med Edmonton. Den här säsongen är han utlånad till Växjö.

””

Att ta en säsong till i SHL var bland annat med landslaget som fokus. Att ta ytterligare ett steg innan han flyttar till NHL - där han en dag drömmer om att spela powerplay med Connor McDavid.

Spel i powerplay

I landslaget ser det också ut att bli spel i numerärt överläge. På tisdagens träning fanns han med i första uppställningen i powerplay och förbundskaptenen Rikard Grönborg kommer att använda Persson i en offensiv roll.

””

Debuten blir på torsdag kväll då Tre Kronor möter Tjeckien i Prag.

””

En VM-plats hägrar förstås i maj nästa år - även om konkurrensen är stenhård med alla NHL-spelare som tagit plats de två senaste åren.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons