Nyheter

Tre Kronor föll - men debutanten imponerar

Två mål på två landskamper. Jakob Liljas målsnitt i Tre Kronor imponerar. - Det betyder mycket för självförtroendet, men jag känner att jag har mer att ge, sade Djurgårdens forward efter förlusten med 1-4 mot Ryssland i Karjalaturneringen.(TT)
Publicerad 10 november 2018

Den 25-årige skåningen från Limhamn, som flyttade till Djurgården från Linköping i somras, har glänst i sin debut med Tre Kronor.

Precis som många av de elva debutanterna.

Mot Ryssland räckte det dock inte lika långt som i segermatchen (3-2) mot Tjeckien i torsdags där Lilja också gjorde mål.

Siffermässigt var det länge jämnt - sista målet kom i tom kasse - men spelmässigt var ryssarna, med åtta spelare från OS-guldlaget, större, starkare och snabbare.

””

"Sjukt kul"

Tre Kronor började optimistisk, men i senare delen av första och hela andra perioden var det ett stort spelövertag för Ryssland.

Då klev målvakten Magnus Hellberg, lagkamrat med åtta av de ryska spelarna i storklubben SKA S:t Petersburg, fram.

Till slut kunde inte ens han hålla emot.

Ryssarna gjorde två mål i mittperioden, men Lilja gav nya och oerfarna Tre Kronor nytt hopp med ett snyggt 1-2-mål i numerärt överläge av ryskt snitt efter fem minuter av den tredje perioden. Framspelad av Lukas Bengtsson.

””
””

I stället kunde ryssarna avgöra då Andrej Kuzmenko sköt sitt andra mål för matchen i numerärt överläge.

Drömmer om NHL

Lilja delar poängligaledningen i SHL tillsammans med kedjekompisen Jacob Josefson. Tredjelänken i kedjan Daniel Brodin är målbäst i SHL och enheten har i Karjala också visat att den håller internationellt.

Förbundskaptenen Rikard Grönborg är imponerad av Jakob Lilja:

””

Lilja tycker att han har mer att ge:

””

Det vimlar av NHL-scouter på läktarna och Lilja har förstås såna drömmar:

””

Tre Kronor avslutar på söndagen mot Finland - matchen gäller andraplatsen då Ryssland säkrat turneringssegern - och Djurgårdsforwarden är tänd inför sin första finnkamp.