Nyheter

Tvingas ha caddie efter succésegern

I söndags stormade Caroline Hedwall till en sensationell seger på Europatouren - utan caddie. Men i Evian Championship den här veckan är det inte tillåtet att bära bagen på egen hand. - Om jag hade fått hade jag nog kört själv, säger Hedwall.(TT)
Publicerad 12 september 2018

Vissa saker inom idrotten tar man liksom bara för givet. Som att Zlatan Ibrahimovic spelar i fotbollsskor, inte cowboyboots. Som att Charlotte Kalla tävlar iklädd en skiddräkt, inte en dunjacka. Eller som att golfproffsen i världseliten tar hjälp av en caddie.

Men för Caroline Hedwall är det där sistnämnda allt annat än en självklarhet.

"Måste sköta mig själv"

När 29-åringen den gångna veckan vann på franska Golf du Médoc - första segern sedan 2012 - bar hon klubborna på egen hand hela tävlingen. Och när Hedwall enligt reglerna måste ha caddie, vilket oftast är fallet, är ordern att denne inte ska lägga sig i för mycket.

””
””

Brittisk caddie

När TT träffar svenskan har hon precis avslutat ett träningsvarv i gassande solsken på vykortsvackra Evian Resort Golf Club, som slingrar sig längs en sluttning ovanför Genèvesjön. När Hedwall med start på torsdagen ska spela årets femte och sista major är hennes ordinarie kanadensiske caddie kvar på andra sidan Atlanten, så i stället får britten Jack Clarke - själv en duktig golfspelare - förtroendet för första gången. Direktiven från Hedwall är vänliga, men bestämda.

””

TT: Så vad pratar ni om?

””

"Tufft med puttningen"

Det där skrattet ligger kanske lite extra nära till hands nu när karriären tycks vända åt rätt håll igen. Hedwall vann totalt fem segrar under åren 2011 och 2012 och var stor europeisk hjälte när hon på amerikansk mark vann samtliga fem matcher i Solheim Cup 2013. Men de senaste åren har det mer handlat om diverse skador, missade kvalgränser och sviktande puttning. Segern i söndags, efter en sanslös spurt med 62 slag sista rundan, var därför minst sagt efterlängtad.

””

Förutom att det är en major är veckans tävling i franska Évian-les-Bains viktig om Caroline Hedwall ska lyckas säkra spel på den amerikanska LPGA-touren även nästa säsong. För det räknar hon med att det krävs åtminstone en placering bland de 30 bästa.

””

TT