Annons
Nyheter

Ännu en miljöaktivist mördad

Ytterligare en miljöaktivist har blivit mördad i Honduras, skriver The Guardian. Kroppen hittades på en soptipp i kommunen Marcala, cirka 16 mil väster om huvudstadenTegucigalpa, bara fyra månader efter det uppmärksammade mordet på Berta Cáceres.(TT)
Publicerad 8 juli 2016

Ytterligare en miljöaktivist har blivit mördad i Honduras, skriver The Guardian. Kroppen hittades på en soptipp i kommunen Marcala, cirka 16 mil väster om huvudstadenTegucigalpa, bara fyra månader efter det uppmärksammade mordet på Berta Cáceres.

49-åriga Lesbia Yaneth Urquía var medlem i den organisation för ursprungsfolk som Cáceres grundat och arbetade för att stoppa stora vattenkraftsprojekt i västra Honduras.

Annons

"Lesbia Yaneths död är ett politiskt mord som försöker tysta kvinnor som med mod och tapperhet försvarar sina rättigheter mot ett patriarkalt, rasistiskt och kapitalistiskt system", skriver organisationen COPINH på sin hemsida.

Cáceres vann förra året ett prestigefullt miljöpris och mördades i sitt hem i mars, efter dussintals dödshot kopplade till sitt arbete mot Agua Zarca-dammen, som hon ansåg konstruerades utan hänsyn till den lokala befolkningen.

Hon är det mest välkända offret, men enligt organisationen Global Witness har mer än 100 miljöaktivister mördats i Honduras mellan 2010 och 2015, skriver The Guardian.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons