Annons
Nyheter

Blair kritiseras för Irakinvasionen

Den tidigare brittiske premiärministern Tony Blair får skarp kritik för sin roll vid invasionen i Irak 2003. Det är resultatet av den så kallade Chilcot-rapporten, som presenterades i dag.(TT)
Publicerad 6 juli 2016

Rapporten konstaterar att Storbritannien beslutade att stödja invasionen i Irak innan alla fredliga vägar hade prövats. Grunden för beslutet var "långt ifrån tillfredställande" och den militära insatsen slutade "väldigt långt ifrån framgångsrikt".

””

Den omfattande utredningen har letts av John Chilcot och inleddes 2009. Den innehåller vittnesmål från över 120 personer med inblick i Irakkriget, som svensken Hans Blix, tidigare chef för FN:s vapeninspektion i Irak, före detta brittiska försvars- och utrikesministrar och chefer på Storbritanniens underrättelsetjänst MI6, skriver The Guardian. Rapporten var tänkt att ta ett år att skriva men har alltså blivit kraftigt försenad.

Annons

Kontroversiell invasion

Den USA-ledda invasionen var kontroversiell och inte sanktionerad av FN:s säkerhetsråd. Tiotusentals människor dödades som en följd av konflikten, däribland 179 brittiska soldater.

””

Han konstaterar att Tony Blair varnades för att militära insatser skulle öka hotet från al-Qaida mot Storbritannien och kunde leda till att irakiska vapen och kunskaper hamnade i händerna på terrorister.

Blair lovar att han kommer att ta fullt ansvar för sina misstag, utan undantag eller ursäkter. Samtidigt håller han fast vid att det var rätt att störta Iraks dåvarande diktator Saddam Hussein och säger att det viktigaste nu är att dra lärdomar inför framtiden.

””

Kan ställas inför riksrätt

Chilcot slår också fast att Blair presenterade underrättelseinformationen om Iraks påstådda massförstörelsevapen "med en säkerhet som inte var berättigad" och anser att den tidigare premiärministern övervärderade sin egen förmåga att kunna påverka USA:s beslut angående Irakkriget.

Parlamentsledamöter från Labour och Scottish National Party väntas använda rapporten för att ställa Blair inför riksrätt i parlamentet. Lagen om riksrätt användes senast 1806 och en fällande dom skulle i teorin kunna leda till fängelse.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons