Annons
Nyheter

Böter för sovplats på gatan prövas på nytt

Kan en ensam sovande man utgöra ett otrygghetsskapande läger? Frågan ställs på sin spets i Danmark, där en rumänsk mans övernattning på en gågata i Köpenhamn har lett till att han dömts till 500 danska kronor i böter.(TT)
Publicerad 6 november 2018

Kan en ensam sovande man utgöra ett otrygghetsskapande läger? Frågan ställs på sin spets i Danmark, där en rumänsk mans övernattning på en gågata i Köpenhamn har lett till att han dömts till 500 danska kronor i böter.

Den domen ska nu överprövas i Østre Landsret (hovrätten), vilket enligt mannens advokat visar att frågan är viktig och principiell.

Annons

Sedan 2017 är det i Danmark förbjudet enligt lag att upprätta ett läger som är otrygghetsskapande och fram till i somras hade 389 personer anmälts som misstänkta för det nya brottet. Men fallet med den sovande mannen på gågatan är det första där "lägret" bara bestått av en person.

Den 36-årige mannen hade inrättat en sovplats med papper och matta, där han hade sina ägodelar, åt och sov. När han dömdes i Köpenhamns byret (tingsrätt) i september tog domstolen bland annat fasta på att han under en treveckorsperiod vistats på platsen 14 dagar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons