Annons
Nyheter

"Flykten är över" - dansk svindlerska gripen

"Flykten är över", slår den danska chefsåklagaren för grov ekonomisk brottslighet fast på Twitter.(TT)
Publicerad 5 november 2018

Beskedet kom efter att sydafrikansk polis tillsammans med tillresta danska kollegor tidigt på måndagsmorgonen i en lägenhet i Johannesburg gripit den 64-åriga kvinna som misstänks ha svindlat till sig 111 miljoner danska kronor (cirka 147 miljoner svenska kronor).

Enligt danska Ekstra Bladet var kvinnan ensam i lägenheten i Johannesburg då hon greps, och det hela uppges ha gått lugnt till. När kvinnan senare under dagen ställdes inför domstol verkade hon ha försökt förändra sitt utseende, bland annat ska hon ha färgat håret.

Annons

Medalj av drottningen

På torsdag blir det ytterligare en dag i rätten då frågan om utlämning till Danmark ska avgöras.

Enligt Danmarks Radio ska kvinnan ha uttryckt önskemål om att få återvända så snart det går.

Bedrägerifallet med den 64-åriga kvinnan som under 40 års tid arbetade på det danska barn- och socialdepartementet, och som har mottagit medalj av drottning Margrethe för lång och trogen tjänst, har skakat om rejält i Danmark.

Historien briserade i början av oktober och sedan dess har kvinnan varit internationellt efterlyst. Enligt polisen ska bedrägerierna ha pågått mellan 2002 och 2018 genom att kvinnan stoppade pengar som skulle ha betalats ut som bidrag i egen ficka.

Grovt häleri

Senare har det visat sig att den danska polisen redan 2012 fick tips om avvikande överföringar för fem miljoner danska kronor. Men i stället för att utreda saken skickade man uppgifterna till Skatteverket som ett misstänkt fall av undanhållande av skatt.

I fredags greps en 38-årig dansk man i Sydafrika. Han är misstänkt för grovt häleri och polisen tror att han har spelat en ledande roll i hanteringen av de många miljoner som kvinnan misstänks ha svindlat till sig.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons