Annons
Nyheter

Fico tar över i "fantastiskt" EU

EU måste bli mer flexibelt och mindre byråkratiskt, manar Slovakiens premiärminister Robert Fico inför landets halvår som ordförandeland i EU. Parallellt tycks missnöjet växa med personerna på EU:s tyngsta poster.(TT)
Publicerad 6 juli 2016

Den 51-årige slovakiske premiärministern har varit en av de stats- och regeringschefer i EU som oftast anmält avvikande åsikt när det gäller flykting- och migrationspolitiken. Slovaken har vänt sig till EU-domstolen för att stoppa beslutet att omfördela asylsökande mellan medlemsländerna samtidigt som Fico öppet har talat om att "islam inte har någon plats i Slovakien".

När han på onsdagen talade till EU-parlamentet om det halvår som ordförandeland i EU som Slovakien just inlett hävdade han dock att landet inte är motståndare till en gemensam migrationspolitik.

””
Annons

"EU är fantastiskt"

Slovakiens ordförandeskap lär inte bli enkelt i ett läge där Storbritannien flaggat för sitt utträde och splittringen även i övrigt är stor mellan länder och väljare som är för eller emot frihandel och fri rörlighet.

Både Fico och EU-kommissionen trycker hårt på vikten av att återfinna det positiva med EU.

””
””

Personskiften väntar?

Den nederländske socialdemokraten Timmermans är den utåtriktade och populäre andremannen under kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker, och en naturlig efterträdare om Juncker skulle tvingas bort av missnöjda medlemsländer.

Det skulle samtidigt öppna upp för ett byte även på talmansposten i EU-parlamentet, där nuvarande talmannen Martin Schulz - från tyska socialdemokratiska SPD - ogillas skarpt av sina konservativa landsmän.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons