Annons
Nyheter

Våldsamma strider i jemenitisk hamnstad

Minst 58 personer uppges ha dödats i strider nära hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah) i Jemen. Detta i samband med att saudiskunderstödda regeringsstyrkor rycker fram mot rebellhållna områden i staden.(TT)
Publicerad 8 november 2018

Sjukhuset i staden uppger att 47 rebeller dödats i strider och flygräder under natten till torsdagen. Från regeringssidan rapporteras minst elva döda soldater.

Hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah) är strategiskt viktig för att få in humanitär hjälp till de nödlidande i krigets Jemen och den hålls av de Iran-understödda Huthirebellerna. De upptrappade våldet runt staden har även lett till ökat tryck på hjälporganisationen Läkare utan gränsers vårdinrättningar. Minst 74 personer har de senaste dagarna förts till organisationens team i al-Hudaydah, och till ett fältsjukhus 18 mil söder om staden, uppger organisationen.

Annons

Frederic Bertrand, Läkare utan gränsers landansvarige i Jemen, säger att ljudet av skottlossning och flygattacker hörs varje dag, sedan den saudiskledda koalitionen påbörjat sin offensiv mot hamnstaden.

"Detta har lett till en stor rädsla för att en belägring är på gång, vilket skulle påverka tiotusentals människor som fortfarande bor i Hodeidah", säger Bertrand i ett pressmeddelande där en alternativ stavning på staden används.

"För bara några dagar sedan pågick markstrider i närheten av Al Salakhana-sjukhuset och det hus där vårt team bor. De fick stanna kvar på sjukhuset, för säkerhets skull", berättar han.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons