Annons
Nyheter

Mångmiljonstöd till bosättningar

Israels regering har godkänt motsvarande omkring 110 miljoner kronor i finansiering till två bosättningar på Västbanken, efter en våg av dödligt våld mot bosättare i området. Finansieringen gäller bosättningen Kiryat Arba och områden runt Hebron.(TT)
Publicerad 11 juli 2016

Finansieringen gäller bosättningen Kiryat Arba och områden runt Hebron. Pengarna kommer att betalas ut under tre år och bland annat användas till att stärka säkerheten, men även till utbildning och sociala tjänster.

I juni beslutade regeringen att betala ut motsvarande omkring 150 miljoner kronor till flera bosättningar. Helgens beslut rör nya pengar, uppger statliga tjänstemän för AFP.

Annons

Judiska bosättningar i närheten av Hebron, som är den största palestinska staden på Västbanken, har utsatts av flera attacker i den våldsvåg som har skakat Israel och de palestinska områdena sedan oktober i fjol. Totalt har minst 214 palestinier och 34 israeler dödats i våldsamheterna. Enligt Israels armé har omkring 80 attacker mot israeler utförts av palestinier från området kring Hebron.

Israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken ses som olagliga under internationell lag och anses vara ett av hindren för en varaktig fred eftersom de är uppförda på den mark som palestinier tänker ska vara en del av deras framtida stat. EU och USA har uppmanat Israel att sluta bygga bosättningar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons