Annons
Nyheter

Förbud mot solskydd ska rädda korallrev

Turistparadiset Palau är det första landet i världen som förbjuder olika typer av solkräm. Förhoppningen är att det ska stoppa badande turister från att förstöra korallreven. Men problemet är större än så, menar en expert. Mellan Japan och Australien ligger dykarnas paradis, önationen Palau.(TT)
Publicerad 10 november 2018

Mellan Japan och Australien ligger dykarnas paradis, önationen Palau. Kristallklart vatten och korallrev lockar varje år hundratusentals turister till landet, som bara har drygt 20 000 invånare.

Regeringen menar att populariteten som turistmål skadar naturen - och i synnerhet korallreven.

Annons

En av bovarna är solkrämer, enligt Palaus regering. I en lag som börjar gälla 2020 förbjuds all försäljning av solskydd som innehåller kemikalier som stämplats som korallrevsskadliga. Turister kan räkna med att få förbjudna krämer beslagtagna medan försäljare riskerar upp till motsvarande 9 000 svenska kronor i böter.

Förstör paradiset

"Plastavfall, kemisk förorening, klimatförändringar och överanvändning av resurser fortsätter att hota vårt paradis", skriver Palaus president Tommy E. Remengesau i en kommentar till lagändringen.

När insmorda badare kliver ner i vattnet sköljs solkrämen långsamt av. Varje år uppskattas omkring 14 000 ton solskydd hamna i haven och en del forskare menar att kemikalierna kan orsaka blekning av korallreven eller till och med döda dem.

En fjärdedel av allt marint liv finns i anslutning till korallreven - som spelar en viktig roll i ekosystemet.

Ett förbud mot solkräm har tidigare varit på tapeten i Indiska oceanen och vid Stora barriärrevet i Australien. Men en lagändring kommer inte att rädda korallreven, enligt Michael Tedengren, docent vid institutionen för ekologi, miljö och botanik på Stockholms universitet.

””

"Minsta problemet"

Men att människor påverkar korallreven negativt råder inget tvivel om, enligt Tedengren. Det händer att turister trampar på dem, råkar bryta av bitar, plockar koraller och matar fiskar.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons