Annons
Nyheter

Ännu en dödlig attack på Västbanken

En israelisk man dödades och hans hustru och två barn skadades i samband med att familjens bil besköts på Västbanken på fredagen. Mannen miste livet när bilen kraschade efter attacken. Israeliska styrkor söker efter en gärningsman men ingen hade sent på eftermiddagen gripits.(TT)
Publicerad 1 juli 2016

Israeliska styrkor söker efter en gärningsman men ingen hade sent på eftermiddagen gripits.

Attacken är den andra på två dagar i Västbanken. I torsdags dödades en 13-årig israelisk flicka i sitt sovrum. Den palestinske attentatsmannen sköts till döds av säkerhetsvakter, enligt den israeliska militären. Flickan hade dubbelt medborgarskap och var också amerikan.

Annons

Tung Israelkritik

I skuggan av de brutala angreppen presenterades på fredagen ett utkast till en rapport av den så kallade kvartetten, bestående av EU, FN, Ryssland och USA.

I rapporten, som anses ha stor politisk tyngd, slås fast att Israel måste sluta bygga illegala bosättningar, sluta hindra palestinsk utveckling samt sluta lägga beslag på mark som palestinierna sett ut för en framtida stat. Kvartetten är djupt kritisk mot Israels nuvarande policy och fastslår att den tär på livskraften i tvåstatslösningen.

Våg av gatuattacker

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tillbakavisar inte oväntat kritiken i rapporten och meddelar i ett uttalande att den "vidhåller myten att israeliskt byggande på Västbanken är ett hinder för fred. När Israel frös byggandet av bosättningar, ledde inte det till fred".

De senaste åtta månaderna har 34 israeler dödats i en våg av gatuattacker, vanligtvis med kniv.

Israelisk polis och militär har under samma period skjutit ihjäl minst 198 palestinier, av vilka 134 varit gärningsmän, enligt Israel. Andra har dödats i sammandrabbningar och protester.

.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons