Annons
Nyheter

Fortsatt maktkamp trots fredsavtal

Trots fredsavtalet som skulle få ett slut på inbördeskriget fortsätter striderna att blossa upp i Sydsudan. Så länge stridstupparna i maktens topp vägrar ge upp sin bittra kamp finns ingen varaktig fred i sikte. I Sydsudan går krigsmakten hand i hand med politiken.(TT)
Publicerad 11 juli 2016

I Sydsudan går krigsmakten hand i hand med politiken. Decennier av våld och förtryck genomsyrar ännu samhället efter det över 20 år långa inbördeskriget som ledde fram till frigörelsen från Sudan 2011. Dessutom ökar de etniska spänningarna i landet.

””

Press från omvärlden

Annons

Efter press från omvärlden undertecknades ett fredsavtal i augusti i fjol som innebär att de båda största folkgrupperna, dinka och nuer, finns representerade i regeringen. Men det betyder inte att konflikten mellan folkgrupperna är över.

””

Det internationella samfundet borde ha satt större press på den sittande presidenten Salva Kiir och sett till att backa upp sina hot om ställa krigsförbrytare till svars, understryker Johan Brosché.

””

Stora etniska spänningar

Avsaknaden av en fungerande rättsapparat och bristande infrastruktur hindrar fredsprocessen från att gå framåt. Maktkampen kompliceras av att konflikten inte bara pågår mellan de dominerande folkslagen dinka och nuer, utan också mellan olika subgrupper. Så har till exempel många bolnuer, en undergrupp inom nuerna, stöttat regeringen och presidenten, som är dinka. Det har lett till stora spänningar inom gruppen nuer.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons