Annons
Nyheter

Fyrverkerifest förpestar New Delhis luft

Den dåliga luften är ett problem i Indiens huvudstad New Dehli. Och värre blev det efter onsdagens firande av ljushögtiden diwali, då miljontals människor traditionsenligt skickade upp raketer som tillsammans skapade en öronbedövande kanonad över storstadsområdet.(TT)
Publicerad 8 november 2018

Den dåliga luften är ett problem i Indiens huvudstad New Dehli. Och värre blev det efter onsdagens firande av ljushögtiden diwali, då miljontals människor traditionsenligt skickade upp raketer som tillsammans skapade en öronbedövande kanonad över storstadsområdet.

100 mikrogram per kubikmeter klassas av Världshälsoorganisationens (WHO) som hälsofarliga nivåer av partiklar som kan orsaka allvarliga skador i lungorna. På torsdagsmorgonen låg nivån i New Dehli på 595. I jämförelse så låg nivåerna i London och Paris på 41 respektive 52. Staden var insvept i en grå dimma och på stora motorvägar var sikten bara cirka 50 meter.

Annons

I storstäder som Bombay, New Dehli och Calcutta har myndigheterna infört restriktioner för att stävja bombardemanget under diwali. I New Dehli fick invånarna endast bränna av raketer och smällare under två timmar. Men förbudet trotsades och i de tre städerna har hundratals personer gripits.

2016 års diwali-firande i New Delhi beskrivs som "apokalypsen" och fick partikelnivåerna att stiga till de högsta på över 20 år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons