Annons
Nyheter

Hopp om nya Jemensamtal - Sverige redo

Chanserna att få till nya fredssamtal om Jemen ser ljusare ut, enligt Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt. Sverige är redo att stå värd för samtal så snart parterna är redo, bekräftar Sveriges utrikesminister Margot Wallström.(TT)
Publicerad 13 november 2018

FN har tidigare ställt frågan om Sverige kan tänka sig att stå värd för eventuella samtal.

””

Hon hoppas att ett möte kan bli av redan under november.

””
Annons

Avtal för rebellvård

Det senaste försöket att nå en lösning i den konflikt som har trasat sönder Jemen i nästan fyra år kollapsade redan före start. Men efter att ha träffat ledare för Saudiarabien och Förenade arabemiraten - som strider på president Abd Rabbu Mansur Hadis sida - ser Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt lite mer positivt på utsikterna att få till nya fredssamtal.

””

Enligt den brittiske utrikesministern innebär det att Saudiarabien har gått med på att 50 Huthirebeller ska få lämna Jemen för vård i Oman, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Att skadade rebeller inte tilläts lämna landet angavs som en av anledningarna till att de planerade samtalen i Genève i september aldrig blev av - eftersom Huthiföreträdarna vägrade att dyka upp.

Lugnare i hamnstad

I den rebellkontrollerade västkustsstaden al-Hudaydah (Hodeidah) tycks situationen ha lugnat ned sig under tisdagen, efter två veckors intensiva strider. Runt 600 personer har dött under dessa strider, varav många civila. Så sent som på måndagskvällen bombades delar av staden i två lufträder.

Hamnstaden är viktig för att mat och andra förnödenheter ska nå civilbefolkningen och den saudiledda koalitionen har blockerat flera vägar runt omkring den.

Sändebudet Martin Griffiths ska underrätta FN:s säkerhetsråd om läget i Jemen den 16 november.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons