Annons
Nyheter

Grupper anklagas för krigsbrott

Väpnade motståndsgrupper i Aleppo och Idlib i Syrien ägnar sig åt kidnappningar, tortyr och godtyckliga avrättningar. Det hävdar människorättsorganisationen Amnesty i en ny rapport.(TT)
Publicerad 5 juli 2016

När syriska motståndsgrupper först tog över kontrollen i Aleppo och Idlib firade många invånare slutet på regeringens förtryck. Sedan dess har flera grupper själva använt samma repressiva metoder för allt från att stävja kritik till att straffa religiösa och etniska minoriteter.

I sin nya rapport har Amnesty dokumenterat 24 fall av kidnappningar, samt berättelser om tortyr och godtyckliga avrättningar, som utförts av fem olika väpnade grupper.

””
Annons

Stöd av flera länder

Vid de fredsförhandlingar som hållits har minst 35 väpnade grupper deltagit. När samtalen återupptas kan de få en viktig roll för att skapa fred och bidra till en politisk lösning. Men ska de kunna få folkets förtroende är det enligt Amnesty av stor vikt att det internationella samfundet och de länder som stöder de väpnade grupperna omedelbart tar itu med övergreppen.

””

Använder tortyr

Vissa grupper har infört egna tolkningar av sharialagar och egna rättssystem. En hjälparbetare på ett sjukhus i Aleppo hölls fången i två månader innan han tvingades till ett "erkännande".

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons