Annons
Nyheter

Hackkycklingar och hökar i Trumps inre krets

Många har gått självmant och andra har sparkats, som justitieminister Jeff Sessions. De som är kvar håller antingen en låg profil eller hyllar öppet den amerikanske presidentens nationalistiska ideologi och stil. Här är järngänget som USA:s president Donald Trump omger sig med.(TT)
Publicerad 8 november 2018

Vicepresident Mike Pence

Den djupt kristne tidigare Indianaguvernören och kongressledamoten är en favorit bland moralkonservativa och ses bland dem som en garant för att den impulsive Trump inte går för långt. Mike Pence är uttalad abortmotståndare, evolutionsförnekare och motståndare till samkönade äktenskap. Han har troget stått vid Trumps sida, även under krisen 2016 då Access Hollywood-inspelningarna - på vilka Trump sexskröt om kvinnor - blev kända. Men i Washington DC viskas det om att Pence bidar sin tid, att han är redo att ersätta eller ta över efter Trump, om han skulle välja att inte ställa upp i valet 2020. Bland konservativa kristna göds tesen att Gud använder Trump för att bana väg för en sann man av tro, rapporterar CNN och lägger till att presidentämbetet varit Pences dröm sedan han var tonåring.

Annons

Stabschef John Kelly

Den pensionerade marinkårsgeneralen John Kelly gjorde gott intryck på Trump när han jobbade som minister för inrikes säkerhet - så gott att Trump utsåg honom till stabschef när han gjort sig av med Reince Preibus. Kelly beskrivs ofta som en "vuxen i rummet", en person som försökt bringa ordning och reda i ett Vita huset som tampas med läckor, konflikter och hög personalomsättning. Han var en av huvudpersonerna bakom beslutet att kicka den omstridde kommunikationschefen Anthony Scaramucci, efter tio dagar på jobbet förra sommaren. Men rykten har också gått om att Trump överväger att sparka Kelly. I The Washington Post-journalisten Bob Woodwards bok om Trump, "Fear" som kom ut i höstas, står att Kelly kallat presidenten för en idiot - något som han själv kraftfullt förnekar.

Nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton

Den ärkekonservativa utrikespolitiske veteranen John Bolton är känd som en hårdför hök som bland annat förespråkat militära anfall mot Nordkorea, försvarat den USA-ledda invasionen av Irak 2003 och sagt att tvåstatslösningen på konflikten mellan israeler och palestinier är död. Han var också kritisk till det kärnenergiavtal med Iran som USA nu har lämnat. Ett av den tidigare FN-ambassadörens mer välkända uttalanden är att han anser att det inte skulle göra någon skillnad om den 38 våningar höga FN-skrapan i New York blev tio våningar kortare. Bolton har även verkat som tv-kommentator och politisk konsult. Sedan tillträdet i Vita huset i april har han dock hållit en förhållandevis låg profil, vilket sannolikt passar hans chef, som själv tycker om att stå i rampljuset, bra.

Rådgivaren Kellyanne Conway

Hon har kallats Trumpviskaren, kvinnan som aldrig tycks vackla i sin lojalitet och sitt försvar av Donald Trump. Kellyanne Conway, som tidigare har drivit ett opinions- och marknadsundersökningsföretag, syns ofta i olika tv-program, ivrigt argumenterandes för presidentens ståndpunkt eller ledarstil. Hon är den som lanserade begreppet "alternativa fakta", efter kontroversen kring hur stor publiken egentligen var vid Trumps installation i januari 2017. Conways specialitet är att övertyga kvinnor om att det faktiskt går att stödja republikanska män. Hennes man, advokaten George Conway, är dock öppet kritiskt mot presidenten, bland annat på Twitter. Parets relation och diskussioner hemma har bland annat skildrats i en omdiskuterad artikel i The Washington Post.

Pressekreterare Sarah Sanders

"Det är tack vare henne som presidenten inte flippar ur", har en regeringstjänsteman tidigare sagt till webbtidningen Politico om Sarah Sanders. Hon har onekligen ett tufft jobb, det är Sanders som dagligen står framför Vita husets presskår och försvarar eller förklarar Donald Trumps utspel i en tid då hennes chef har utmålat pressen som "folkets fiende" och spridare av "fejkade nyheter". Men den tidigare republikanska strategen Sanders är superlojal och har politiken i blodet. Hon började kampanja för sin far, den tidigare Arkansasguvernören och presidentaspiranten Mike Huckabee, redan som nioåring. Den djupt troende Sanders fördömde 2016 Trumps sexskryt om kvinnor på Access Hollywood-inspelningarna, men sade att det kristna är att acceptera hans ursäkt.

Utrikesminister Mike Pompeo

När den ärkekonservative tidigare kongressledamoten och affärsmannen Mike Pompeo fortfarande var CIA-chef var det ofta han som levererade Donald Trumps dagliga underrättelsebriefing. Samtalen i Ovala kontoret imponerade uppenbarligen på presidenten. När Trump i mars sparkade Rex Tillerson blev det Pompeo som fick ta över som utrikesminister. Som sådan står han Trump ideologiskt nära; han har kritiserat Iranavtalet och försvarat fånglägret i Guantanamo Bay. Men Pompeo var också känd som en hök gentemot Nordkorea och Ryssland, något som han möjligen fått tona ner de senaste månaderna. Pompeo har blivit Trumps främsta sändebud till Nordkorea efter det haussade toppmötet mellan Trump och diktatorn Kim Jong-Un i Singapore i juni.

Annons

Försvarsminister Jim Mattis

Med en 44-årig marinkårskarriär och placeringar i Irak och Afghanistan bakom sig har den fyrstjärniga generalen Jim Mattis precis den militära bakgrund som tilltalar Donald Trump. Lägg därtill att han varit chef för USA:s centralkommando och är känd som mycket frispråkig. Men de senaste månaderna har det ryktats om en allt "surare" relation mellan presidenten och Mattis, något som har eldats på av The Washington Post-journalisten Bob Woodwards bok "Fear". I den heter det bland annat att försvarsministern trotsade Trumps order om att mörda Syriens president Bashar al-Assad efter en uppmärksammad kemvapenattack i fjol. Mattis har den senaste tiden hållit en låg profil men förnekat de "föraktfulla ord om presidenten" som tillskrivs honom i boken.

Bubblare: den tillförordnade justitieministern Matthew Whitaker (tidigare stabschef till nu avskedade justitieministern Jeff Sessions), CIA-chefen Gina Haspel, finansminister Steve Mnuchin, handelsminister Wilbur Ross, rådgivaren och invandringshöken Stephen Miller samt presidentdottern Ivanka Trump och hennes make Jared Kushner som båda är rådgivare i Vita huset.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons