Annons
Nyheter

Högerkamp i Helsingfors om EU:s framtid

En finländsk Iron Man eller en bayersk gitarrist? Någon av dem kan mycket väl bli EU:s samlade ansikte utåt redan om ett drygt halvår. Alexander Stubb och Manfred Weber kämpar om att bli nästa kommissionsordförande i EU.(TT)
Publicerad 7 november 2018

En rak omröstning på torsdagen avgör nomineringskampen inom Europeiska folkpartiet (EPP) mellan 50-årige Stubb och 46-årige Weber.

Den som vinner förs fram som partiets toppkandidat i EU-valet den 23-26 maj och blir därmed huvudfavorit till att ta över från Jean-Claude Juncker som ordförande i EU-kommissionen.

Annons

Stubb - med en rad ministerposter, maratonlopp och Iron Man-tävlingar på meritlistan - har visserligen hemmaplan i och med att valet sker på kristdemokratiskt konservativa EPP:s kongress i Helsingfors.

Ändå är det Weber - som i sin ungdom spelade gitarr i rockbandet Peanuts i södra Bayern - som är favoriten, offentligt uppbackad av bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

””

Största partigruppen

Förkortningen EPP är måhända anonym och okänd för de flesta utanför EU-maskineriet. Ändå är det takparti för Europas alla stora högerpartier, från tyska CDU och franska Republikanerna till svenska M och KD.

EPP är klart största partigrupp i EU-parlamentet och har därmed ett automatiskt tungt inflytande på de beslut som fattas där. Att EPP-partier dessutom ofta dominerar medlemsländernas regeringar skapar ännu mera tyngd.

EU:s två tyngsta toppjobb innehas just nu av EPP-politiker - luxemburgske Juncker som kommissionsordförande och polske Donald Tusk som permanent rådsordförande. Mycket tyder på att samma sak kommer att gälla även efter EU-valet i vår och i så fall med Stubb eller Weber - eller båda två - som främsta namn.

Olika syn på Orbán

Bayraren Weber har på förhand skaffat sig ett brett stöd i framför allt Centraleuropa. Anhängarna hoppas att han kan hålla kvar mer konservativa partier i EPP-familjen, som exempelvis ungerska Fidesz och dess premiärminister Viktor Orbán. Kanske kan han till med locka över migrationsfientliga och EU-skeptiska väljare från allehanda populistpartier - även om han själv är en stark EU-vän.

””

Finländske Stubb är i sin tur betydligt mer liberal, uttalat kritisk mot Orbáns medlemskap i EPP och stöds främst av övriga Norden.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons