GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Homosexualitet brott mot lagen i 70 länder

I Angola, Indien och Trinidad och Tobago är det inte längre ett brott att vara homosexuell. Men fortfarande är sex mellan människor av samma kön olagligt i 70 länder - och i elva av dessa kan det bestraffas med döden, enligt en ny rapport.(TT)
Publicerad 20 mars 2019

Framsteg görs i den världsomfattande kampen för homosexuellas rättigheter. Men parallellt sker bakslag, konstaterar Ilga, en global paraplyorganisation för runt 1 500 hbtq-organisationer, i rapporten Statligt sanktionerad homofobi.

Frivilligt sex mellan vuxna män är i dag olagligt i 70 länder, enligt Ilga. I 44 av dessa kriminaliseras uttryckligen också samkönat sex mellan kvinnor. Det är en minskning, om än marginell, från 2017, då siffrorna var 72 respektive 45 länder.

””

Två länder till

Sedan 2017 har homosexualitet avkriminaliserats i Angola, Trinidad och Tobago och Indien. Och i Kenya och Botswana väntas ländernas högsta domstolar i år fatta besked om huruvida lagar som kriminaliserar homosexualitet ska skrotas eller inte.

””

Samtidigt har de senaste två åren bjudit på bakslag. I Tchad infördes 2017 en ny lag som bestraffar homosexualitet med upp till 20 års fängelse.

Ingenting har heller förändrats i de sex länder, eller delar av dem, där dödsstraff är en möjlig påföljd för homosexualitet. De länderna är Jemen, Iran, Nigeria, Saudiarabien, Somalia och Sudan.

I ytterligare fem länder - Afghanistan, Förenade arabemiraten, Mauretanien, Pakistan och Qatar - är döden ett möjligt straff för homosexualitet, men det används som regel inte.

””

1969 - och nu

Statligt sanktionerad homofobi publiceras 50 år efter det så kallade Stonewallupproret, då en grupp hbtq-personer slog tillbaka mot en av polisens systematiska razzior vid en bar i Greenwich Village i New York. Upproret brukar ses som början på den globala hbtq-rörelsen.

Då, år 1969, uppskattar Ilga att 54 procent av världens befolkning levde i länder där homosexualitet var brottsligt. Motsvarande andel i dag är 23 procent.

””

TT