Annons
Nyheter

Fortsatta oklarheter om irländska gränsen

Irland öppnar för ett brexit-avtal där en öppen gräns mellan Irland och Storbritannien kan omförhandlas. Men bara på villkoret att britterna inte ensidigt kan dra sig ur avtalet, vilket Storbritannien fortsatt vill.(TT)
Publicerad 5 november 2018

Irland öppnar för ett brexit-avtal där en öppen gräns mellan Irland och Storbritannien kan omförhandlas. Men bara på villkoret att britterna inte ensidigt kan dra sig ur avtalet, vilket Storbritannien fortsatt vill.

Det framkom efter att den irländske premiärministern Leo Varadkar under måndagen suttit i telefonsamtal med Storbritanniens Theresa May för att reda ut missförstånd och oklarheter.

Annons

I helgen kom tidningsuppgifter som hävdade att May och hennes regering är nära ett brexitavtal som går att presentera. Enligt uppgifterna har brexitminister Dominic Raab dock krävt att britterna skulle ha rätt att kunna dra sig ur det så kallade backstop-avtalet efter tre månader - vilket föranledde dagens samtal och fick den irländske utrikesministern Simon Coveney att gå ut på Twitter och klaga.

"De här idéerna är överhuvudtaget inte backstop och är inte förenliga med tidigare brittiska åtaganden", skrev Coveney på Twitter.

Senare under dagen uttryckte båda sidor av förhandlingsbordet små, små framsteg. Den stora stötestenen är dock fortfarande hur länge backstop-lösningen - en benämning på det skydd eller den garanti som både Irland och Nordirland vill ha för att inte skapa en hård gräns på ön och därmed riskera fredsprocessen - ska gälla.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons