Annons
Nyheter

Islands EM-succé tros gynna turismen

"Woh" - klapp, "woh" - klapp. Isländska fansens vulkanshow efter succématcherna i fotbolls-EM fascinerar många. Men de riktiga vulkanerna på ön i Atlanten är också populära - turismen ökar och EM-framgången väntas kunna locka ännu fler.(TT)
Publicerad 2 juli 2016

År efter år växer turismen på Island - så har det i alla fall sett ut på sistone och turismnäringen är numera större än fisket. Från knappt en miljon utländska besökare 2014 till 1,3 miljoner i fjol.

””

Flera skrällar

Annons

Skrällar på löpande band har signerats Islands herrlandslag under fotbolls-EM i Frankrike. Lyckan över att knipa EM-biljetten har toppats av att slå ut England i åttondelsfinalen. Om laget lyckas med en seger mot Frankrike på söndag väntar semifinal i fotbolls-EM - för laget som gör debut i sammanhanget, för landet med omkring 350 000 invånare. Glädjen på Island är total och många utanför den natursköna ön klappar också i takt.

””

"Bakslag"

Hurraropen över Islands fotbollsframgångar kommer välbehövligt, konstaterar hon.

””

Hon tänker på den turbulenta våren med avslöjanden om att dåvarande statsministern hade kopplingar till skatteparadis. Sigmundur Davíd Gunnlaugsson avgick som statsminister och att ett nyval väntar i höst.

””

Ger utmaningar

Efter stordåden under fotbolls-EM har ambassaden i Stockholm tagit emot fler samtal än normalt.

””

Men turismens explosionsartade framfart innebär också utmaningar för landet, säger Estrid Brekkan.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons