Annons
Nyheter

Japan letar efter försvunnen ö

Det var en gång en liten ö. Men nu är den borta. Esambe Hanakita Kojima registrerades av den japanska kustbevakningen 1987. Tills alldeles nyligen har ön, som rest sig 1,4 meter över havet, varit synlig från Japans nordligaste huvudö Hokkaido.(TT)
Publicerad 3 november 2018

Det var en gång en liten ö. Men nu är den borta.

Esambe Hanakita Kojima registrerades av den japanska kustbevakningen 1987. Tills alldeles nyligen har ön, som rest sig 1,4 meter över havet, varit synlig från Japans nordligaste huvudö Hokkaido.

Annons

Myndigheterna befarar nu att ön nötts bort av väder och vind, och planerar en sökinsats.

Ön är inte helt oviktig för Japan. Försvinnandet kan påverka hur gränsen för landets territorialvatten dras - åtminstone lite grann, bedömer kustbevakningen.

Jordbävningar och andra extrema väderfenomen har flera gånger gjort att Japan både förlorat och fått mer landområde vid och utanför kusterna, och förändringarna kan bli politiska.

Japan har till exempel lagt stora resurser på att hålla atollen Okinotorishima, söder om fastlandet, ovan vatten. Att kobbarna räknas som öar är viktigt för att markera landets ekonomiska zon ute i havet, och Kina och flera andra länder har motsatt sig den definitionen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons