Annons
Nyheter

Separatister utpekade för elevkidnappningar

Över 80 personer, varav 79 gymnasieelever, har kidnappats i staden Bamenda i västra Kamerun. Engelskspråkiga separatister pekas ut för kidnappningarna.(TT)
Publicerad 5 november 2018

Enligt landets kommunikationsminister Issa Tchiroma Bakary rör det sig om 79 elever samt rektorn, en lärare och en chaufför på en gymnasieskola i Bamenda. En person vid skolan bekräftar uppgifterna.

Ingen grupp har tagit på sig dådet i den engelskspråkiga regionen, där en separatistisk revolt pågår mot president Paul Biyas centralregering.

Annons

Regeringen skyller kidnappningen på separatisterna men en talesperson för separatisterna nekar och säger att det högst sannolikt är regeringssoldater som ligger bakom.

Attackerat skolor

De kidnappade eleverna ska huvudsakligen vara pojkar. En sex minuter lång video som AFP sett, men som inte definitivt har bevisats vara autentisk, visar elva pojkar i 15-årsåldern som på engelska uppger sina identitetsuppgifter och namnet på skolan. De säger också att de förts bort av "Ambapojkarna", en lokal beteckning på separatisterna.

Enligt separatisterna diskriminerar det franskspråkiga utbildningssystemet engelskspråkiga elever. Separatister har tidigare utfört attacker mot skolor och dödat minst en rektor och stympat en lärare.

Revolten tog fart på allvar i fjol sedan regeringen slagit ned fredliga demonstrationer. Många människor har flytt undan oroligheterna i och omkring Bamenda.

Har begärt lösesumma

De nya kidnappningarna är de allvarligaste sedan oroligheterna inleddes. De inträffar ungefär en månad sedan Paul Biya säkrade sin sjunde mandatperiod och dagen innan han svärs in för perioden.

Samuel Fonki, präst i den presbyterianska kyrkan i Kamerun och kopplad till den aktuella gymnasieskolan, säger att han förhandlar för att få gisslan frisläppt. Även han säger att separatister ligger bakom.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons