Annons
Nyheter

Nervös väntan på poströsträkning

Australien är på nålar när 1,1 miljoner poströster börjar räknas. Ingen segrare har kunnat utses, och en kontroversiell figur gör ett återtåg i landets politik. Rösträkningen efter lördagens parlamentsval gav inte någon tydlig segrare, och flera stolar i underhuset står på spel.(TT)
Publicerad 5 juli 2016

Rösträkningen efter lördagens parlamentsval gav inte någon tydlig segrare, och flera stolar i underhuset står på spel. Hur många det rör sig om varierar enligt nyhetsbolagens bedömningar. The Guardian säger att det står 64-64 mellan koalitionen som leds av sittande premiärministern Malcolm Turnbull och Labor, medan bland andra ABC uppger att koalitionen leder knappt. 76 stolar behövs för att bilda en majoritetsregering.

Kan tvingas att minoritetsregera

Annons

Det finns en risk att ingen av sidorna får majoritet, ett så kallad "hängande parlament" vilket tvingar en minoritetsregering att samarbeta över partigränserna.

””

Det finns en risk att det kan ta tid innan något slutligt resultat kan presenteras.

””

Uppmanas avgå

Sittande premiärministern Malcolm Turnbull uppmanades av sin huvudmotståndare, Labors Bill Shorten, att avgå. Liberalen Turnbull, som står fast vid att hans koalition kommer att säkra en majoritet, skakade dock av sig det.

””

Populist gör comeback

Det ser ut som att populistiska "One Nation" får minst tre platser i landets överhus, senaten. En av dem som tar en plats är Pauline Hanson, en känd kontroversiell figur i australisk politik som nu gör ett återtåg i den nationella politiken.

Med en främlingsfientlig agenda vållar Hansen debatt i hemlandet. Bland annat är hon en klimathotsförnekare som vill ha övervakningskameror i moskéer och muslimska skolor samt stoppa muslimer från att invandra till landet. Hanson vill också tillsätta en kommission för att se över om islam är en religion eller en ideologi För 20 år sedan varnade hon för att landet höll på att översvämmas av asiater. Nu anser hon att det visat sig att hon hade rätt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons