Annons
Nyheter

Norska kristdemokrater kan fälla regeringen

I dag fattar Kristelig Folkeparti beslut om ifall man ska byta sida och ta ett steg till vänster. KRF är inget stort parti, men en vänstersväng skulle innebära att de ansluter sig till det rödgröna blocket - och fäller den sittande högerregeringen.(TT)
Publicerad 2 november 2018

Sedan KRF 2013 blev stödparti till regeringen har man tappat allt fler röster. Enligt NRK:s senaste mätning är partiet nere på tre procent. Därför förde partiledaren Knut Arild Hareide förslaget att byta sida och samarbeta med Arbeiderpartiet och Senterpartiet.

KRF är djupt splittrat i frågan. Inför dagens landsmöte har 78 av delegaterna uppgett att de vill behålla dagens samarbete, medan 83 vill följa Hareides rekommendation om att söka sig vänsterut. Men 28 säger att de i första hand vill förbli i opposition och i andra hand röstar för att fortsätta som stödparti till högerregeringen. En delegat tänker rösta blankt.

Annons

Bland de nya medlemmarna finns en stor majoritet för att följa Hareides råd, många säger också att de kommer att överge partiet om det väljer att stötta en regering där Fremskrittspartiet ingår.

Även om KRF i slutänden inte utöser en regeringskris kan dagen sluta i en kris för partiet. Enligt uppgifter till NRK och VD lämnar Knut Arild Hareide posten som partiledare om man bestämmer sig för att sitta kvar som stödparti, och vad partiet ska göra då är oklart.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons