TT-Utrikes

Över 40 döda i svår flygkrasch i Nepal

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En stor del av passagerarna ombord på US-Banglas flight från Dhaka till Nepals huvudstad Katmandu har omkommit sedan planet kraschat och fattat eld i samband med landningen. - Jag är lyckligt lottad som överlevde, säger en av passagerarna.(TT)

Det fanns inget speciellt att anmärka på när flygplanet lämnade Dhaka. Men när det gick in för landning på den internationella flygplatsen i Katmandu började det bete sig märkligt, enligt Basanta Bohora som var en av de 71 människor som befann sig ombord.

– Plötsligt började planet att skaka våldsamt och det hördes en hög smäll efteråt. Jag satt i närheten av fönstret och kunde bryta mig ut, berättar han för Kathmandu Post.

Okontrollerad landning

Ögonvittnen beskriver en okontrollerad färd över flygplatsen och flera misslyckade landningsförsök. Piloten bad slutligen om att få landa norrifrån, i stället för att flyga in från söder som planet hade tillstånd att göra.

  När planet slog i marken körde det av landningsbanan och genom ett staket för att slutligen krascha på en närliggande fotbollsplan. I samband med olyckan fattade planet eld och mörk rök steg mot himlen över Katmandu. Polis och soldater försökte skära sönder det förvridna och sotiga vraket för att få ut nödställda passagerare.

  – Vi har dragit ut 50 döda hittills, säger armétalespersonen Gokul Bhandari till nyhetsbyrån Reuters.

  Uppgifterna om antalet döda varierar dock. Nyhetsbyrån AFP - som beskriver olyckan som den värsta i Nepal på nästan tre decennier - har talat med polisen som uppger att minst 49 människor har omkommit, varav nio uppges ha avlidit på sjukhus.

  Flighter inställda

  Alla flighter till och från flygplatsen ställdes in efter olyckan. 33 av passagerarna var nepaleser, 32 bangladeshier, en var kines och en kom från Maldiverna, enligt en talesperson för flygbolaget US-Bangla som AFP har talat med.

  Olycksplanet var av typen Bombardier Dash 8 Q400. Dashplanen har en olycksdrabbad historia, vilket bland annat fick flygbolaget SAS att ta dem ur trafik.

  "Våra tankar är med de skadade och deras familjer" skriver Bombardier på Twitter och lovar mer information.